lengte model jaar base hutten personen toiletten price

  Zeilbootverhuur op de Eolische eilanden: routes

De zeven eilanden van de Eolische archipel vormen een grote Y, met in het midden Lipari. Veerboten komen hier aan vanaf het vasteland, en de twee jachthavens zorgen voor een ruime keuze uit of. Lipari is het grootste eiland (ongeveer 10 duizend inwoners), met het gelijknamige stadscentrum, Acquacalda, Canneto en Quattropani. De hoofdstad is een levendige stad waar je de kleuren, geluiden en geuren van het echte Sicilië kunt ontdekken zodra je aankomt: gedomineerd door het kasteel met zijn oude helm strekt de stad zich uit tot aan de pittoreske oude haven (Marina Corta, je kunt niet moor) vol met bars, restaurants, ijssalons waar je meteen het heerlijke graniet kunt proeven. De twee jachthavens voor onze boot zijn Marina Lunga en Pignataro, iets ten noorden van het centrum. Het eiland heeft een zeer rotsachtig aspect, net als de anderen, aangezien ze van vulkanische oorsprong zijn. In het zuiden van het eiland rijst de beroemde Faraglioni van Lipari op: aanmeren is niet eenvoudig, maar het is de moeite waard om er een halve dag door te brengen, misschien verder naar de kleine baai van Valle Muria. Aan de kant van het centrum van Lipari, in het noorden van het eiland, ligt de baai van Porticello. Een onmisbare plek om voor anker te gaan op ongeveer 5-10 meter, voor een spectaculaire, nu niet meer gebruikte puimsteengroeve. Door de verwerkingsresten is het omgevormd tot een helderwitte kust, die contrasteert met de verschillende tinten turkoois van de zee en het blauw van de lucht.
En nu, na ontspanning, per boot: noordoostelijke route om het exclusieve Panarea te bereiken. Het is het kleinste eiland en in de loop der jaren is het een klein paradijs voor VIP's geworden: de aard van mediterraan struikgewas, hibiscus en bougainville verbergt villa's die architectonische juwelen zijn, van witte kalk en kostbare materialen. Het stadje heet San Pietro, je kunt bij de twee boeienvelden aanmeren met een taxibootdienst. Glamour is hier thuis, een drankje drinken op de terrassen of gewoon slenteren in de prachtige baai. Als u minder wereldse plekken op het eilandje wilt, zijn er twee droombaaien, Cala Zimmari en Cala Junco, waar u voor anker kunt gaan en kunt genieten van het sublieme landschap. Een systeem van rotsen en eilandjes recht voor San Pietro maakt het tot een unieke plek: Le Guglie, Bottaro, Lisca Bianca en Lisca Nera komen scherp en rotsachtig uit het water tot aan Basiluzzo. Op dit onherbergzame eilandje draaide Michelangelo Antonioni in 1960 het eerste deel van de film L'Avventura, waarin een toerist verdwijnt, bijna verzwolgen door de ontoegankelijke natuur.
We reizen met de zeilen uit, richting Stromboli, een andere parel van onze nautische route. Het is het eiland aan de noordoostelijke rand, iets meer dan 20 mijl van Lipari. Het is herkenbaar vanaf de grote afstand omdat het niet meer is dan een compacte vulkaan van bijna duizend meter die uit het water tevoorschijn komt. Zijn activiteit is zichtbaar naarmate we dichterbij komen, fumarolen, lapilli en magma. La Sciara del Fuoco: het gloeiende magma stroomt door een grote vallei en de observatie vanaf de zee 's nachts is een onschatbare ervaring. Op het eiland zijn geen jachthavens, maar alleen de mogelijkheid om te ankeren, met vrij diepe wateren. Het beste is bij Fico Grande, met uitzicht op de dorpen San Vincenzo en San Bartolo. De beklimming naar de monding van de Stromboli (met een officiële gids) is behoorlijk veeleisend (3 uur wandelen met een hoogteverschil van ongeveer 900 m), maar het uitzicht vanaf de bergkam en de emotie van de uitbarsting zullen alle moeite terugbetalen. De vulkaan is al 200 jaar constant actief en kan, afhankelijk van de periode, elke 5-20 minuten uitbarstingen hebben. Het geluid, de trilling van de aarde, dan de explosie en de lapilli, allemaal zichtbaar vanaf een veilige afstand maar voldoende om te prikkelen, verwijzen naar de meest mysterieuze en majestueuze natuurverschijnselen. Zelfs als je niet naar de top klimt, is het even spectaculair om de omvaart van Stromboli te navigeren, om de activiteit vanuit alle perspectieven te observeren. Er is ook de mogelijkheid om in Ginostra voor anker te gaan om dit afgelegen dorp met zijn karakteristieke witte huizen te bezoeken.
Per boot vertrokken, is het tijd voor een lange navigatie om terug te keren naar het centrum van de archipel. Salina is de bestemming: het eiland heeft zijn eigen zoetwaterbronnen die de ontwikkeling van een weelderige vegetatie mogelijk hebben gemaakt. Op de hellingen van de inactieve vulkaan staan ​​wijnstokken die Malvasia produceren, een uitstekende lokale passito-wijn. Salina heeft een goed uitgeruste toeristendok waar u in geval van nood de boot of catamaran kunt aanmeren; het pittoreske dorpje Santa Marina verwelkomt de bezoeker met een straat gewijd aan de grote Massimo Troisi. Op dit eiland zijn verschillende scènes van zijn nieuwste meesterwerk Il postino opgenomen. Al varend rond het eiland ontdek je nog andere juwelen: de baai van Lingua met het vissersdorpje, Rinella met een klein strandje en aan de andere kant van Santa Marina ontmoeten we Pollara. Deze amfitheaterachtige baai wordt gevormd door een uitgedoofde vulkaan; door de erosies zijn de stapels en het gat van de grot ontstaan, een boog in de rots. U kunt in de buurt voor anker gaan om te genieten van deze hoek van het mariene paradijs.
De volgende eilanden bevinden zich in het westen: Filicudi en Alicudi. Terwijl de tweede een lange navigatie vereist en landingen beperkt zijn, is de eerste niet te missen. Het is een klein eiland, ver weg van het grote toerisme, waar je in de twee dorpen, Pecorini en Filicudi Porto, een afgelegen en authentieke sfeer kunt ademen. Het centrum heeft een bar, restaurant en een pinautomaat. Het profiel van rode en bruine rotsen is wild en creëert scenario's van onvergelijkbare schoonheid. Het kan worden verankerd in de baai bij de haven of bij het boeienveld, van de twee dorpen of in de bron van Pecorini, een van de meest betoverende plekken in de hele archipel.
Het is tijd om met onze zeilboot terug te keren naar de basis; we hebben tijd voor het laatste bezoek aan Vulcano, het meest zuidelijke eiland. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het uit een vulkaan (zoals Stromboli nog steeds actief). Eenmaal in Porto di Levante (boeien of pieren) gaan we naar beneden voor een aangename wandeling in het levendige centrum, vol met bars en restaurants: vlakbij het strand is er een zwavelbron waar je kunt baden in de modder. We kunnen dan naar de monding van de vulkaan klimmen, een veel mildere klim dan Stromboli. Nu loopt de vakantie ten einde, een week vol prachtige natuur en navigatie die in onze herinnering zal blijven staan ​​

  Wanneer ga je met de boot naar de Eolische eilanden?

Een bootvakantie op de Eolische eilanden: dankzij de ligging in het noorden van Sicilië, genieten de Eolische eilanden van een mediterraan klimaat waardoor het mogelijk is om praktisch het hele jaar door te zeilen. Uiteraard zijn de wintermaanden kouder en regenachtiger, maar bijvoorbeeld tussen januari en maart schommelt de temperatuur tussen maximaal 10 en 15 uur. April en mei worden ideale maanden voor een zeil- of motorbootvakantie, wanneer de maximumwaarden 20 graden beginnen te overschrijden, met minder regenval. De zomermaanden zijn uitzonderlijk qua uren zonneschijn, hoewel de gemiddelde maximumtemperatuur niet hoger is dan 28 graden en wordt verlicht door de wind. Onthoud dat juli en augustus behoorlijk druk kunnen zijn met toeristen. September en oktober zijn een winnende keuze voor het huren van een charter op de Eolische eilanden: de juiste balans tussen rust en warm tot warm klimaat.

  Familie zeilvakantie op de Eolische eilanden

Een bootvakantie op de Eolische eilanden is geschikt voor het hele gezin, ook met kinderen. U kunt een zeilboot met schipper huren of een bareboat of een luxe jacht. Het klimaat is aangenaam tot oktober, de wind wordt zelden sterk. De Eolische eilanden bieden een heel ander scala aan eilanden: van het meer toeristische Lipari, Salina, Vulcano, tot het exclusieve Panarea, het onherbergzame Stromboli, het ongerepte Filicudi. Er kunnen aanvullende activiteiten worden georganiseerd om uw vakantie onvergetelijk te maken: kajakken, SUP, jetski's, wandelen, mountainbiken, proeverijen, kunst- en archeologische routes, spelletjes voor kinderen. Gezinnen zijn welkom en krijgen duizend mogelijkheden voor plezier!